Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kultúra képes leírás - Izrael.tlap.hu
részletek »

Kultúra - Izrael.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: izrael.tlap.hu » Kultúra
Keresés
Találatok száma - 8 db
Magyar-izraeli csereprogramról

Magyar-izraeli csereprogramról

A 2009-2011-es évekre szóló magyar-izraeli kulturális csereprogramról írt alá megállapodást szerdán a magyar fővárosban Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Izrael Állam Külügyminisztériuma közötti csereprogram célja olyan kezdeményezések támogatása, amelyek segítik a magyar és izraeli kulturális intézmények, művészek, alkotói csoportok, a kultúra területén tevékenykedő civil szervezetek közötti közvetlen kapcsolatok kialakítását, a meglévő együttműködések megerősítését. Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a magyar kulturális tárca nagyon együttműködő és nyitott volt a megállapodás létrehozásában, amely valóban könnyebbé és gyakoribbá fogja tenni, hogy izraeli alkotó- és előadóművészek Magyarországra jöjjenek. A nagykövet kiemelte, hogy különös aktualitást ad a kulturális együttműködés erősítésének, hogy 2009-ben ünnepli a két ország a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének huszadik évfordulóját.

Izraeli programok a Szigeten

Izraeli programok a Szigeten

A Magyarország és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója kapcsán számos izraeli kulturális program lesz látható a Szigeten. Az alkotók szándéka egyebek között a 20-as, 30-as évek utazó cirkusztársulatai előtt fejet hajtani. Pénteken, este 8 órától Keren Hanan zongoraművésznő klasszikus jazzestet tart az Octopus nagysátornál. A görög-izraeli származású Hanan Bostonban, Tel Avivban és Olaszországban tanult. Jelenleg Budapesten él és Rados Ferencnél folytatja tanulmányait. Hanan tartott már önálló esteket Izraelben, New Yorkban, Bostonban, Olaszországban, Londonban, Budapesten, Vietnamban és Kínában.

Zsidó kulturális központ nyílik Budapesten

Zsidó kulturális központ nyílik Budapesten

A British Council és a Francia Intézet mintájára épülő kulturális központban az izraeli kulturális élet minden szegmensébe betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Az Olmert-kormánynak eltökélt szándéka, hogy a diaszpóra zsidóságát közelebb hozza az anyaországhoz.

Kulturális ünnepségek

Kulturális ünnepségek

Izrael állam 60 éves évforduló alkalmából a Világunk Reggel vendége volt Aliza Bin-Noun nagykövetasszony, aki az izraeli nemzeti nap ünnepeiről, és az ehhez tartozó budapesti kulurális eseményekről is beszélt.

Hanna Fluk

Hanna Fluk

Argentinában született 1953-ban, majd 1978-ban Izraelben telepedett le. Jeruzsálemben él 1953 óta. Hanna autodidakta módon fejlesztette festési technikáját az elmúlt tizenkét évben. Karrierje elején neves művészek és festők műveit reprodukálta, de 2000 óta saját alkotásokkal áll a nagyközönség elé, amelyeken a 'jeruzsálemi élményt' veti vászonra. Szimbolikus művei a Szentföld spirituális dinamikáját próbálják újrateremteni Ebben az esetben nem a művész választ tárgyat magának, hanem a tárgy választja művészt.Kiállításon megjelenő művein kivül festményeit magángyüjtemények őrzik az Egyesült Államokban, Hollandiában, Argentínában Brazíliában és Izraelben.

Izraeli nők teljes gőzerővel

Izraeli nők teljes gőzerővel

A 11. Izraeli Filmtavasz vendégeként érkezett Budapestre a nyitófilmként vetített Otthonhoz közel című film egyik szereplője, Irit Suki. A színésznővel, aki színészoktatással és forgatókönyvírással is foglalkozik, nemcsak a nők markáns filmes térhódításáról, hanem az új évezred színészeinek feladatáról is beszélgettünk. Mit jelent egy izraeli filmnek, hogy bemutatják Európában?

Zsidó kultúra

Zsidó kultúra

A közel négyezer éves héber nyelv (más néven: ivrit) a világ egyik legősibb, mindmáig élő kultúrnyelve, ezen a nyelven íródott a Biblia (ószövetség), a zsidó vallás és kultúra legtöbb alkotása, ezt használják mindmáig világszerte a zsinagógákban és ez a modern Izrael állam nyelve is. Az egykori és a modern héber között minimális a különbség. A magyar nyelvben számos héber-eredetű szót használunk, ilyen például a haver is.

Arcenu

Arcenu

Az ARCÉNU a reform-és progresszív zsidó irányzathoz kötődő cionista egyesület, mely nyitott a nem vallásos zsidó társadalom tagjai felé is. A cionizmus, melyet a szélsőséges ideológiai áramlatok támogatói előszeretettel próbálnak lejáratni, nem több és nem kevesebb, mint a zsidó nép államalkotási törekvéseinek legitim, demokratikus ideológiai megtestesülése. A zsidóság nem csupán vallás, hanem univerzális kultur- és sorsközösség, melyet összeköt az ősi föld Izrael emlékezete, az iránta érzett felelősségtudat és szeretet.

Tuti menü